Niels is vrijgesproken

Niels is 4 oktober j.l. vrijgesproken.  Niels is voorlopig op vrije voeten, de Staatsanwalt (de aanklager) kan echter wederom in hoger beroep gaan.

Verslag van de rechtszaak:

Vandaag vond in de Moabit-rechtbank in Berlijn de tweede dag van het proces tegen Niels plaats. Na het korte verhoor van twee getuigen en de ondervraging van twee experts, die toen de kleding van Niels en zijn compagnon en ook de afgebrande auto op sporen hadden onderzocht, werd duidelijk dat er Niels niks ten laste kon worden gelegd – in tegendeel.

Alleen de officier wilde zich hier niet door laten overtuigen. Hij vorderde in zijn pleidooi dat de verdachte zijn onschuld zou moeten bewijzen en het niet van belang is, of er bewijzen zijn of niet. Daarom eisde hij 2,5 jaar cel voor Niels.
In haar oordeel betoogde de rechter dat het hier om een duidelijke vrijspraak handelt en dat het voor haar überhaupt niet duidelijk is hoe men dat anders kan zien. Ook als ze zich in zou leven in de druk om tot een veroordeling te komen die bij het OM ligt in deze en andere autobrandzaken.

Over de getuigen-en expertverklaringen valt eigenlijk niet zo veel te zeggen. Heel anders was dat met de OvJ. Deze leek in zijn betoog geen acht te slaan op welke geldige rechtsconventie dan ook. Hij verwees naar een flyer van de toenmalige actieweken die Niels bij zich had. Hierbij probeerde hij een milieu van daders de construeren waar Niels ook lid van zou zijn. Daarrbij beriep hij zich op de vele auto’s die in 2009 in de fik zijn gezet en hij leek zichtbaar wanhopig te zijn omdat hij nog steeds geen opheldering in deze zaak had kunnen brengen. In een pleidooi vroeg hij de zaal en zichzelf welke bewijzen een rechtbank moet hebben om iemand te kunnen veroordelen. Daarna volgde een bewijsketen zonder ook maar een concreet bewijs welk zijn mening tot een veroordeling had kunnen brengen. Enkele dingen die genoemd werden waren het verblijf in de buurt van de brandende auto’s, dat Niels en zijn compagnon om zich heen keken (terwijl er op dat moment als politieauto’s met zwaailichten en sirenes onderweg waren) en dat Niels geen poging had gedaan tegen de beschuldigingen in te gaan. Weigeren te verklaren is nu eenmaal een iedereens recht en zinvol om te doen?

Door de obsessie van de OvJ en daardoor zijn unstoppable wil om te veroordelen kan je ervan uit gaan dat er in beroep gegaan wordt. Dat betekent dat Niels nóg een keer een proces in Duitsland wacht (zijn derde). Dat is allemaal echter nog lang niet zeker. En tot die tijd zeggen we: Fijn dat je weer buiten bent Niels!!!

 

Voor achtergrond info over de zaak rondom Niels, klik hier.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.