Solidariteit met de ‘Studenten Vijf’

Op 21 januari 2011 werden ongeveer 25 mensen gearresteerd naar aanleiding van de onrust tijdens de studentenprotesten in Den Haag. Vijf personen daarvan verschenen vandaag voor de ‘supersnelrechter’, de overige twintig personen werden dit weekend al vrijgelaten. Deze personen kunnen overigens alsnog meer boetes ontvangen of nog voor een rechtszaak worden opgeroepen. Van de ‘Studenten Vijf’ werden vier personen veroordeeld tot straffen variërend van een buitenproportionele 4 weken cel voor het gooien van een steen naar de ME tot een boete van 500 euro voor verzet bij arrestatie. De vijfde persoon wordt verdacht van het slaan van agenten met een stok, maar ontkent het, waardoor zijn rechtszaak is verplaatst.

De vijf personen zijn vandaag veroordeeld door middel van het ‘supersnelrecht’. Deze procedure wankelt aan alle kanten. De advocaten van de vijf personen hebben op deze manier nauwelijks tijd gehad een fatsoenlijke zaak voor te bereiden. Door de tijdsdruk is eveneens de kans groot de veroordelingen zijn gebaseerd aan de hand van rammelende en vage politie-rapporten en -verklaringen. Door het ‘snel-snel-snel’-recht is er grote kans dat er gesjoemel ontstaat met deze documenten, omdat er blijkbaar zo’n haast is geboden voor de veroordeling. Door de Vijf zo snel te laten voorkomen, kan de Staat hogere straffen bewerkstelligen, omdat de ‘incidenten’ nog vers in het geheugen liggen van de samenleving. Al voor de demonstratie zorgden media, politie en burgemeester van Aartsen ervoor een opening te creëren – door berichten te verspreiden over ‘radicalen’ die het protest wilden ‘verstoren’ – waardoor het Openbaar Ministerie ermee weg komt om het supersnelrecht toe te passen.

Tevens zou één of enkele van de gevangenen geen student zijn, wat door de media naar buiten wordt gebracht alsof deze persoon dan überhaupt niets bij het protest te zoeken had, alsof deze persoon niet op sympathie mag rekenen. Niet alleen gaat onderwijs een gehele samenleving aan, het is juist een uiting van solidariteit om voor de rechten van anderen op te komen.

Ook heeft het Openbaar Ministerie dubbele straffen geëist omdat het ‘geweld’ gericht was tegen ambtenaren in functie. Zullen we dan voortaan ook vierdubbele straffen inzetten tegen ambtenaren in functie die geweld gebruiken? Worden deze ambtenaren niet ingezet om de rust en orde te bewaren, in plaats van een demonstratie door geweld te laten escaleren? Wanneer staan alle agenten en ME’ers voor de rechtbank? Worden hun veroordeeld voor de tientallen studenten die zij tot bloedens toe hebben geslagen? Ons ‘rechtssysteem’ lijkt enkel te gelden voor de mensen onderworpen aan de Staat maar niet voor de dienaars ervan.

Door deze personen tot hoge straffen te veroordelen, wordt er een tendens gecreëerd waarbij het lijkt dat het correct was om de demonstranten met geweld aan te pakken en enkele personen tot hoge straffen te veroordelen omdat de politie zogenaamd werd ‘aangevallen’. Op deze manier wordt het geweld van politie en Mobiele Eenheid gerechtvaardigd.

Wij eisen de onmiddellijke vrijlating en vrijspraak van de Studenten Vijf!

Voor een vrije en solidaire samenleving, met onderwijs voor iedereen!

Ondertekend:

Anarchistische Groep Nijmegen

www.anarchistischegroepnijmegen.nl

Anarchist Black Cross Nijmegen

abcnijmegen.wordpress.com

Kritische Studenten Nijmegen Arnhem

ksnijmegenarnhem.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.