1 juli: Begin hongerstaking Pelican Bay SHU (VS)

Gevangenen in de beruchte Pelican Bay State Prison in Cresent City, Californië zullen vanaf morgen in hongerstaking gaan in protest tegen de omstandigheden in de “Security Housing Unit” (SHU) afdeling van de gevangenis. SHU’s werken met het meest strikte regimes mogelijk in de VS. Ze zijn ontwikkeld om mensen die ervan verdacht worden lid te zijn van een gang te dwingen informatie te geven over andere bendeleden. Maar het merendeel van de gevangenen in de SHU’s zijn niet betrokken bij een gang en zodoende leidt de informatie uit hen “verkregen” tot een eindeloze cirkel van geweld tegen niet-bendeleden die daarna in extreme isolatie opgesloten worden.

Deze protesten zijn onderdeel van een campagne tegen het veelvuldige gebruik van eenzame isolatie in de VS. SHU’s staan bekend als de meest inhumane, wrede en misdadige vorm van deze marteling, waarin gevangenen jaren achterelkaar, 23 en een half uur per dag, worden opgesloten in cellen van 2 bij 3 meter zonder raam of venster. Recente hongerstakingen in gevangenissen in Georgia en Ohio konden rekenen op brede maatschappelijk steun en zijn er in geslaagd concessies af te dwingen ondanks te totale media stilte rondom hun actie. Nadat de gevangenen vorige maand hun plannen voor de hongerstaking hadden aankondigden is er in de Bay Area een Prisoner Hunger Strike Solidarity Coalition geformeerd en hebben gevangenen in een andere super-max gevangenis Corcoran State Prison aangekondigdd mee te zullen doen met de hongerstaking in solidariteit met de Pelican Bay gevangenen.

De 5 eisen van de hongerstakers zijn:

1) Een einde aan de groepsstraffen (Bij een overtreding door een enkeling worden alle gevangenen van hetzelfde ras(!) mede gestraft)

2) Een einde aan “debriefing policy”. (Uitsluitend door informatie te geven over gang-leden kan iemand ooit uit de SHU eenheid komen. Ook als je niet lid bent van een gang en/of geen informatie hebt.)

3) Navolging van de aanbeveling gedaan door de VS commissie voor Veiligheid en Misbruik in gevangenissen (2006) dat er een einde wordt gemaakt aan langdurige eenzame opsluiting.

4) Dat er voldoende en toereikend voedsel verstrekt wordt. (het voedsel in de SHU eenheid is stelselmatig onvoldoende, koud, smakeloos en onhygiënisch)

5) Een dagprogramma en privileges voor mensen die voor onbepaalde tijd in de SHU eenheid zijn opgesloten.

Meer informatie en updates op de hongerstaking zijn op onderstaande site te vinden:

http://prisonerhungerstrikesolidarity.wordpress.com/

Ter ondersteuning kan er een petitie getekend worden @ change.org

<http://www.change.org/petitions/support-prisoners-on-hunger-strike-at-pelican-bay-state-prison&gt;.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.