2 jaar celstraf voor Pussy Riot

Vandaag, 17 augustus, zijn de 3 vrouwen van het Russische punkcollectief Pussy Riot veroordeeld voor 2 jaar cel wegens het zingen van een protestnummer in een kerk in Moskou. In onderstaand artikel meer informatie over Pussy Riot en hoe ook jij je solidariteit kan tonen!

Vrijheid voor Pussy Riot!

door Anarchist Black Cross Nijmegen

 Op 21 februari 2012 hield Pussy Riot, een feministisch punkcollectief uit Rusland, een actie in de grootste kerk van Moskou tegen Poetin en zijn politieke beleid. Compleet in punkstijl met bivakmutsen en kleurrijke kleding zongen zij het nummer ‘Maagd Maria, verlos ons van Poetin’. Het nummer roept Maria op om feminist te worden en premier Poetin te bannen. Tevens heeft het nummer een kritiek op meerdere leiders van de Russische Orthodoxe Kerk die Poetins patriarchale beleid steunen. Een werkelijke scheiding tussen Kerk en Staat in Rusland lijkt nog zeer ver weg.

Op 4 maart werden Nadezdha en Maria gearresteerd en op 15 maart werd ook Ekaterina gearresteerd en vastgezet. Zij werden verdacht van deelname aan de actie en van het onderdeel uitmaken van Pussy Riot. Alle vrouwen zijn aangeklaagd voor ‘hooliganisme’ volgens artikel 213 van het Russische strafrecht. Hierop staat een maximale straf van 7 jaar cel: het openbaar ministerie eiste 3 jaar tegen Pussy Riot. Op 17 augustus deed de rechter uitspraak: 2 jaar cel voor het zingen van een anti-Poetin punknummer…1

De zaak rondom Pussy Riot heeft al veel internationale media-aandacht gekregen. Overal ter wereld werd er vol verontwaardiging in kranten en op tv bericht over het gebrek van vrijheid van meningsuiting in Rusland. Zelfs popster Madonna zei tijdens een concert in Moskou “te bidden voor de vrijheid van Pussy Riot”. Bedankt Madonna, dat zal helpen. Dat er compleet geen aandacht geschonken is aan de boodschap van Pussy Riot bleek al uit het feit dat de (volwassen) vrouwen van de band meermaals in de media minzaam werden aangeduid als “meisjes”. Waar het nummer wat tijdens de actie werd gezongen over ging is nauwelijks belicht. De actie was namelijk gericht tegen het samengaan van de Russische Orthodoxe Kerk (ROC) en de Poetin-regering. Het ROC staat pal achter Poetin waardoor protest en verzet de kop in wordt gedrukt. Zo heeft de Kerk Poetin bijvoorbeeld benoemt als heilig figuur en riep zij de bevolking op om daarom niet in verzet te komen tegen Poetin en zijn beleid. Op deze manier is het ROC de tweede grote speler in het vuile politieke spel in Rusland en zorgen het ROC en de Poetin-regering voor een wederzijdse instandhouding van hun macht.

Pussy Riot deden hun actie op het altaar van de kerk: een plek die officieel verboden is voor vrouwen. Deze symbolische locatie versterkte een tweede boodschap van Pussy Riot, namelijk dat er verzet moet komen tegen de patriarchale en seksistische moraal en waarden die de Kerk promoot. Zoals Pussy Riot zelf liet weten is er in Rusland geen ruimte voor “vrijheid van keuze en de vorming van politieke, gender en seksuele identiteit, kritisch denken, multiculturalisme en aandacht voor hedendaagse cultuur”.Naar aanleiding van de actie van Pussy Riot bracht de Unie van Vrouwen van het ROC zelfs een statement uit tégen feminisme.

Dit tezamen met de vele negatieve reacties vanuit de Russische politiek en Kerk, alsmede het belachelijke vonnis van 2 jaar laten enkel zien hoe hard acties zoals die van Pussy Riot nodig zijn in Rusland (en op vele andere plekken in de wereld).

In heel Europa zijn al sinds de arrestaties van de 3 vrouwen van Pussy Riot tientallen acties geweest, van picketlines bij Russische ambassades in London tot het omzagen van crucifixen in Kiev. Juist nu het duidelijk is dat Pussy Riot nog 2 jaar in de bak blijft is alle steun nodig! Vele grassroots-groepen en individuen hebben solidariteit laten zien en dat kan jij ook! Ook is er nog steeds hard geld nodig voor het betalen van advocaten en het levensonderhoud van kinderen van de (alleenstaande) vrouwen van Pussy Riot. Kijk voor meer informatie op www.freepussyriot.org.

REL VOOR PUSSY RIOT!

  • Klik hier voor meerdere statements van Pussy Riot over hun actie en de rechtszaak.
  • ABC Nijmegen is bezig met het opzetten van een campagne voor solidariteit en vrijheid voor Pussy Riot. Houd deze website in de gaten voor updates en aankondigingen!

1De celstraf van 2 jaar is inclusief het voorarrest. Dit betekend dat Nadezdha, Maria en Ekaterina nog ruim 1,5 jaar moeten zitten.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.