Russische schrijver en antifascist Pjotr Silajev gearresteerd

De Spaanse autoriteiten arresteerde Silajev in Granada op 21 augustus naar aanleiding van een arrestatiebevel van Interpol. Ondanks de verwachtingen werd hij niet vrijgelaten op 22 augustus. Ook niet nadat de Finse ambassade alle papieren had aangeleverd om hem asiel te verlenen. De rechtbank reageert niet op vragen over deze zaak en de Spaanse autoriteiten melden dat Pjotr alleen een Russisch paspoort had ten tijde van de arrestatie. De Finse ambassade heeft bevestigd dat aan Pjotr asiel is verleend in april 2012, maar meldt ook dat Pjotr 40 dagen gearresteerd kan blijven.In een interview van de ‘Moscow Times’ met ‘The Human Rights Watch’ meldt Tanya Lokshina dat de Spaanse Staat niet verplicht is om in te gaan op het verleende asiel van Finland en dat de Staat vrij is om hem naar Rusland te sturen. Het Finse ‘YLE’ nieuws interviewde het hoofd van het immigratie kantoor, die aangaf dat lidstaten van de Europese Unie vastberaden zijn om mensen niet naar landen te sturen waar ze veroordeling in het vooruitzicht hebben.

Op dit moment zegt de advocaat van Pjotr dat de situatie er erg slecht uitziet.

De ‘Moscow Times’ schrijft ook dat de harde lijn die de Russische overheid trekt als het gaat om protest acties, zou kunnen lijden tot meer mensen die het land ontvluchten. Er zijn meerdere verhalen bekend zoals die van Pjotr waarin mensen zijn teruggestuurd naar Rusland nadat ze het land waren ontvlucht.

Finland verleende in april 2012 asiel aan Pjotr omdat de Russische Staat hem veroordeelt wil zien worden voor het demonstreren tegen de aanleg van een snelweg in de Khimki regio.

Vanwege de bouw van een snelweg door het Khmiki bos zijn er verschillende protesten opgekomen. Na hevige en gewelddadige protesten is de aanleg nu tot een halt geroepen.

De jacht op Pjotr lijkt een laatste strohalm van de aanklagers om nog iemand te veroordelen van de Khimki protesten. Afgelopen jaar werd Aleksey Gaskarov vrijgelaten en vrijgesproken van alle aanklachten en Maxim Solopov werd veroordeeld voor hooliganisme en kreeg twee jaar. De derde verdachte, Denis Solopov, heeft asiel gekregen in Nederland.

We vragen voor solidariteit in elke vorm voor onze anarchistische en antifascistische kameraad in Madrid!

Vrijheid voor Pjotr Silajev!

Spread the word!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.