Woensdag 23 januari: gevangenenschrijfavond

ABC-Nijmegen organiseert woensdag 23 januari wederom eetumblr_mb90s6GtM31r95otqo1_500n schrijfavond voor gevangenen. Zoals altijd is ook de distro van ABC Nijmegen aanwezig en is er (vegan) soep en salade.

De schrijfavond begint van 18.30 en om 20:30 vertonen we de documentaire ‘If a tree falls’. Dit gebeurt allemaal in politiek eetcafé de Klinker (van Broeckhuysenstraat 46) in Nijmegen. Deze schrijfavond vindt elke 4e woensdag van de maand op dezelfde tijd en locatie plaats.

Tijdens deze gevangenen-schrijfavond gaan we schrijven naar Marie Mason. Marie Mason werd in maart 2008 gearresteerd nadat haar voormalige partner Frank Ambrose ging werken bij de FBI als informant. Er hing haar een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. Marie besloot daarom een schikking te treffen in december 2008. Deze schikking hield in dat ze schuld bekende dat ze meegedaan had met het in brand steken van een kantoor welke gelinkt was aan GMO onderzoek en voor het kapot maken van een stuk houtkap gereedschap. Ze werd in februari 2010 veroordeeld tot een gevangenisstraf van bijna 22 jaar.

Meer informatie (in het engels) over Marie is te vinden op: http://www.supportmariemason.org

If a tree falls: A Story of The Earth Liberation Front

In If a tree falls: A Story of The Earth Liberation Front vertelt filmmaker Marshall Curry het verhaal van het Earth Liberation Front (ELF), een groep radicale milieuactivisten die vanaf de jaren ’90 ondermeer houtzagerijen in lichterlaaie zette om oerbossen te redden. Het hoofdpersonage van de film, Daniel McGowan, werd in september 2005 gearresteerd door de FBI omdat hij betrokken was bij twee brandstichtingen in 2001. Deze campagne werd bekend onder de naam Green Scare*. 29505077_700x700min_1

Gans de VS raakte in de ban van aanslagen van de ‘ecoterroristen’, zoals ze werden gekwalificeerd, maar over hun motieven – het alarmerende tempo waarin de oerbossen verdwijnen – was en is minder te horen in de media. Mainstream milieuorganisaties noemden de brandstichtingen in de northwest de slechts denkbare PR voor de milieubeweging. Tegelijk kreeg de ELF bijval vanuit onverwachte hoek. Van op een bergtop met zicht op verwoeste bergflanken en valleien naast stukken troosteloze bossen die wel intact gelaten zijn, vertelt Bill Barton, een man die jaren als houthakker werkte: “De industrie noemt de activisten radicaal, maar 95% van de Amerikaanse bossen worden omgehakt. Dat is radicaal.”

De filmmaker ging op zoek naar de drijfveren van Daniel McGowan en brengt dat verhaal genuanceerd. Ook slachtoffers van de branden – hoewel niemand gewond raakte, daar maakte ELF een punt van – komen aan het woord, evenals de onderzoekers van de gerechtelijke politie.

If A Tree Falls viel in de prijzen op de Sundance Film Festival 2011 en werd genomineerd voor de Oscars 2012.

* Green scare: Eind 2005 werden plotseling veel mensen opgepakt, aangeklaagd en beschuldigd van deelname aan acties van het Earth Liberation Front en/of Animal Liberation Front. Deze operatie werd door de FBI Operation Backfire genoemd, maar in de volksmond kreeg het de naam “Greenscare”, naar de heksenjacht die in de koude oorlog plaats vond, de “Red Scare” , die zoveel progressieve bewegingen de kop ingedrukt heeft. Tijdens deze avond zal er meer info & een update gegeven worden over deze Green scare.

greenscare

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.