What about (a) PussyRiot?!

Update PussyRiot gevangenenPussy-Riot-1

Her en der in de media verschijnen er nog wat berichten over PussyRiot, maar hoe staat het ervoor met Maria, Nadezhda en Ekaterina? Op 17 augustus 2012 werden Maria, Nadezdha en Ekaterina schuldig bevonden van ‘hooliganisme’ en veroordeeld tot 2 jaar cel. Zo’n 2 maanden later werd Ekaterina alsnog vrijgelaten en vrijgesproken van de aanklacht doordat zij al voor de actie had plaatsgevonden werd gearresteerd.

Maria en Nadezhda zitten op twee verschillende locaties hun tweejarige straf uit (tot omstreeks eind maart 2014). Maria zit in een vrouwenstrafkamp in Perm, een Siberische regio die bekend staat om harde Sovjetachtige kampen. Nadezhda zit gevangen in een strafkamp in Mordovia, welke bekend staat wegens de slechte omstandigheden in dit kamp. Beide vrouwen hebben sinds hun veroordeling verschillende verzoeken ingediend, waaronder het verzoek dat zij de rest van hun straf kunnen uitzitten in Moskou om zo dichter bij hun kinderen te zitten (Maria heeft een vijf jaar oude zoon en Nadezhda een vierjarige dochter). Maria deed ook een verzoek om haar straf pas over 10 jaar uit te zitten om zo niet van haar nu zeer jonge zoon gescheiden te zijn. De rechtbank wees alle verzoeken af.

Maria en Nadezhda hebben meermaals melding gemaakt van de slechte omstandigheden in de kampen en de schending van mensenrechten door de leiding van kampen waar zij hun straf uitzitten. Hoewel het wellicht moeilijk lijkt om Maria en Nadezhda van PussyRiot te steunen, zijn er genoeg dingen die gedaan kunnen worden! Post (in het Engels) kan gemaild worden naar pussriotsolidarity@gmail.com (deze steungroep zorgt dat het bij de gevangenen terecht komt). Solidariteitsacties in allerlei variaties zijn altijd een goede vorm van steun: van benefietconcert tot verfbom voor de Russische ambassade. Kijk op freepussyriot.org voor meer te gekke ideeën! Daarnaast is er nog altijd financiele steun nodig voor onder andere de advocaatkosten en de zorgen voor de kinderen van Maria en Nadezhda. Kijk op freepussyriot.org/help hoe je geld kan doneren.

(De Free PussyRiot! Stickers van ABC Nijmegen zijn nog altijd gratis te bestellen bij ons! Mail een adres en hoeveelheid naar abcnijmegen (at) riseup.net en we sturen ze zo snel mogelijk op. Plak je stad of dorp onder en ga los!).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.