Achtergrond en update over de situatie en zaak van Jock Palfreeman

art-353-palfreeman-300x0Jock Palfreeman, een jongen uit Australië, begon zijn reis door Europa in 2006 op 21 jarige leeftijd. Nadat hij een aantal landen had bezocht verbleef hij in een klein dorpje op twee uur rijden afstand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Hij leefde en werkte hier met vrienden. Nadat hij naar Groot Brittanië was geweest, bracht hij in december 2007 nogmaals een bezoek aan zijn vrienden in Bulgarije.

Tijdens een avond uit met vrienden die december was hij getuige van een aanval van een groep van 16 voetbal-hooligans met duidelijk neo-nazistische trekken tegen twee Roma (zigeuner) jongens. Hij greep in en kwam op voor de jongens. Hij probeerde in het gevecht dat ontstond de groep op afstand te houden met een mes , ze vielen hem alsnog aan. Met geen mogelijkheid te ontsnappen heeft hij uit zelfverdediging twee van zijn belagers zwaar verwond, waarvan uiteindelijk één stierf – Andrei Monov.

Deze overleden jongen bleek uit een bekende Bulgaarse familie te komen met politieke connecties. En na twee lange jaren van verdachte rechtszaken met een duidelijke politieke kleuring, werd Jock Palfreeman schuldig bevonden. Hij is veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf en een boete van 375.000 Australische Dollars voor moord en poging tot moord.

De zaak was enkel gebaseerd op de verklaringen van de neo-nazi’s, welke claimen dat Palfreeman hen zomaar aanviel en hen achtervolgde met de intentie om iemand te vermoorden. Dit terwijl belangrijke en mogelijke getuigen nooit zijn gehoord en dat de camerabeelden van ‘beveligings’camera’s die het voorval hadden gefilmt misterieus verdwenen waren.

Na meerdere verzoeken van de verdediging werd slechts één van de vijf getuigen opnieuw gehoord om uit te leggen waarom ze eerst stelde dat de vechtpartij met de Roma-jongens wel plaats had gevonden, en ze dit later ontkende.

Ondanks het feit dat de rechtbank erkent dat de vechtpartij tussen de groep neo-nazi’s en de Roma-jongens plaats had gevonden, behield de rechtbank haar eerdere lezing.

Vanwege Palfreemans activistisch werk als voorzitter van de Bulgaarse Gevangenen Organisatie – een organisatie die gevangenen helpt met juridisch advies – heeft het hoofd van de Centrale Gevangenis van Sofia, opdracht gegeven om strafmaatregelen te nemen tegen hem. Palfreeman mag zijn voor hem zo belangrijke studie in de gevangenis niet afmaken.

In zijn geval kan hij niet studeren aan een buitenlandse universiteit, maar enkel in een Bulgaarse. Maar als hij aan een Bulgaarse universiteit wilt studeren kan dat niet vanuit de gevangenis. Dus mag hij zijn studie niet afronden.

Vanaf 13 januari 2013 is Jock Palfreeman daarom in hongerstaking gegaan. Hem werd echter een doktor ontzegt wat wederom een repressieve maatregel was van de leiding van de gevangenis. Na 30 dagen van enkel vloeibare dranken en een gewichtsverlies van 20 kg kreeg hij een antwoord. De rechtbank staat hem toe om aanklacht aan te tekenen tegen het besluit van de rechtbank. Palfreeman eindigde hierop zijn hongerstaking en zette zijn strijd voort.

Meer dan een jaar geleden heeft zijn familie een aanvraag ingediend om Jock Palfreeman over te laten plaatsen naar een Australische gevangenis. Dit zou alleen kunnen als Palfreemans vrienden en familie 375.000 dollar zouden betalen in compensatie voor de slachtoffers.

Terwijl de familie akkoord ging om de boetes te betalen eind mei 2013, bezocht de een Australische afgezant de Bulgaarse Openbare Aanklager en de directeur van de gevangenis in Sofia. Hij diende een formeel verzoek in tot de overplaatsing van Palfreeman naar Australië om daar de rest van zijn straf uit te zitten.

Zonder dat de Australische overheid geinformeerd werd, heeft de Bulgaarse Openbare Aanklager echter in de media bericht dat hij de overplaatsing niet zou goedkeuren. Dit om twee redenen. Ten eerste omdat Palfreeman niet genoeg tijd in een Bulgaarse gevangenis zou hebben doorgebracht, en ten tweede omdat hij zich slecht zou hebben gedragen.

De vader van Andrei Monov – de overleden aanvaller – is inmiddels een invloedrijk politicus en heeft in verklaard dat als hij het parlement ingestemt wordt dat hij alles zal doen om te voorkomen dat Jock Palfreeman naar Australië wordt overgepaatst. Meneer Monov is recentelijk tot lid van het parlement gekozen voor de regerende partij.

Het is duidelijk dat Jock Palfreeman hiermee politieke speelbal is geworden in een spel dat van bovenaf gespeeld wordt. En waarbij de feitelijke gebeurtenissen er steeds minder om doen.

Je kunt Jock Palfreeman schrijven op:

Jock Palfreeman
Sofia Central Prison,
21 General Stoletov Boulevard,
Sofia 1309,
BULGARIA Free Jock Palfreeman Web

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.