Spanningen in Griekse Gevangenissen

X-Greek-PrisonsDatum: 29-3-2014
Bron: LibCom.org
Vertaling: Tommy Ryan

Ten midden van verslechterende omstandigheden en harde maatregelen is de woede deze week overgekookt waarbij een gevangenisbewaarder en een gevangene werden vermoord in de gevagenis in Malandrino, Griekenland.

De spanningen lopen hoog op in het Griekse gevangenissysteem na de dood van een gevangenisbewaker en de gevangene die hem vermoordde.
Eerder deze week werd Llia Kareli, vermoordde een 42-jarige gevangene gevangenisbewaarder Yiorgos Tsiranis in de gevangenis in Malandrino. Kareli, die een lange gevangenisstraf uit zat, had een verzoek ingediend zijn stervende moeder te bezoeken. Dit werd hem ontzegd. Met een scherp voorwerp heeft hij Tsiranis neergestoken die ter plaatse overleed. Kareli werd overgeplaatst naar de Nigrita gevangenis en werd daar in een isoleercel gehouden ter observatie. In deze cel is het later dood teruggevonden. Er is een onderzoek onderweg naar de doodsoorzaak maar het rapport van de lijkschouwer laat zien dat Kareli hevige verwondingen had die overeen lijken te komen met marteling van voor zijn dood.

De omstandigheden in Griekse gevangenissen zijn de afgelopen jaren ernstig verslechterd. De groei in de populatie in gevangenissen en een gelijktijdige korting op de budgetten hebben het gevangenissysteem, net als een groot deel van de Griekse staat, op de rand van instorten gebracht. Waarbij de beveiligingsinstanties nu in hoge staat van alertheid zijn, zeker ook na een aantal incidenten als gevolg van de dood van Kareli.

De huidige toestand in de gevangenissen werd in februari nog aangetoond toen er foto’s en video’s naar buiten kwamen via de pers waarin verschrikkelijke omstandigheden in de Korydallos-gevangenis zichtbaar waren. Deze gevangenis in een voorstad van Athene heeft het enige ziekenhuis in het gevangenissysteem van Griekenland. De patiënten in dit ziekenhuis zijn in hongerstaking gegaan uit onvrede over de massale overbevolking en onbehandelde ziektes. Deze omstandigheden zijn vergelijkbaar in heel Griekenland waar cellen vaak overbevolkt zijn waardoor gevangenen bijvoorbeeld op de grond moeten slapen. Net als de rapporten aantonen dat cellen in politiebureaus worden gebruikt om voor langere perioden gevangenen vast te houden. Griekenland heeft één van de grootste overpopulatie in gevangenissen in de Europese Unie en werd hiervoor al meerdere malen bekritiseerd door mensenrechten organisaties.

De enige verandering in het gevangenissysteem is dat de Griekse staat een voorstel heeft gemaakt voor de bouw van een nieuwe maximum-beveiligde gevangenis in Domokos in centraal Griekenland. Het plan is om in deze high-tech gevangenis de meest problematische gevangenen onder te brengen. Dit werd opgebracht na de ontsnapping van C. Xiros tijdens nieuwjaar. Xiros zat al jaren gevangen en is ontsnapt tijdens een verlof. Hij was lid van de gewapende organisatie 17 November, een Marxistisch-Leninistische urbane guerrilla groep. Zijn verdwijning en zijn volgende oproep om de wapens op te nemen hebben de Griekse staat ongerust gemaakt na een recente stijging in het aantal aanvallen door gewapende groepen. Anarchist Kostas Sakkas, die jaren vast zat zonder aanklacht en over de maximale voorarrest tijd, verdween ook niet veel later terwijl hij op borgtocht vrij was. Naast de bouw van de maximum-beveiligde gevangenis, zouden ook verloven worden afgeschaft in het nieuwe voorstel. Het was juist het afwijzen van een dergelijk verlof dat Kareli ertoe dreef om zijn bewaker aan te vallen.

Met meer mensen op elkaar gepropt en onder steeds slechtere omstandigheden is de situatie in de Griekse gevangenissen gevaarlijk en onberekenbaar. Het enige antwoord van de staat is dat ze de omstandigheden nog verder verzwaren. De kans is groot dat dit echter verdere gevolgen zal hebben.

Zie ook:
Gevangenen kondigen actiesmobilisatie aan in Griekse gevangenissen op 24 maart: http://en.contrainfo.espiv.net/2014/03/25/prisoners-announcing-protest-m…
Foto’s en video’s van binnen in het gevangenenhospitaal in Korydallos:
http://www.enetenglish.gr/?i=news.en.article&id=1801
https://abcnijmegen.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.