Nog 2 jaar te gaan voor Joel

“Vandaag twee jaar geleden werd Joel gearresteerd op verdenking van poging tot doodslag van een neonazi, die samen met 30 andere nazi’s een vredevolle betoging had aangevallen. De reden voor de betoging was dat de nazistische organisatie SMR (“Swedish Resistance Movement”) met grafitti slogans had aangebracht in de wijk Kärrtorp, in het zuiden van Stockholm. De betoging was door antifascisten uit de regio georganiseerd als protest hiertegen. Op de plek waar de SMR de betoging heeft aangevallen waren twee agenten aanwezig, die achteraf tijdens het proces getuigden dat het een van de ergste situaties was waar ze aanwezig waren geweest tijdens hun carrière. Op een video van de aanval, die eveneens gebruikt is als bewijs tijdens het proces, hoor je de nazi’s “Sieg heil!” en “Kill the red” schreeuwen. Omstaanders en betogers hebben getuigd hoe ze hun kinderen trachtten te beschermen toen ze beseften dat nazi’s de betoging aanvielen.

Er waren een dertigtal nazi’s en leden van de SMR, met een achtergrond in de “White Aryan Resistance” (VAM), die actief was in de jaren ’90. Verschillende leden van de SMR hebben immigranten, vakbondsmilitanten of simpelweg mensen die het niet met hen eens waren, vermoord. Tijdens het proces tegen Joel deed de media een poging om het incident af te schilderen als een afrekening tussen twee rivaliserende hooligangroepen, maar we betwijfelen of iemand met een beetje kennis over wat de SMR is of tot wat ze in staat zijn dit zo ziet.

Het hof besliste dat mensen op het plein handelden vanuit het recht op zelfverdediging, maar toch werd Joel veroordeeld voor poging tot doodslag en heeft hij 6,5 jaar gevangenisstraf gekregen. Zowel de aanklager als Joel zijn in beroep gegaan tegen de uitspraak, waarna zijn straf is teruggebracht naar 5,5 jaar gevangenisstraf. Vandaag zit Joel opgesloten in Tidaholm (“Class 1 prison”) en heeft hij nog maar twee jaar te gaan. Hij voelt zich goed, hij houdt zichzelf bezig door brieven te schrijven, te trainen en actief te zijn bij “Fånggruppen” (een groep die zich inzet voor gevangenen).

Joel is een antifascist die veroordeeld is voor de langste gevangenisstraf ooit in Zweden voor een politiek geïnspireerd misdrijf. Maar na Joel’s uitspraak is er nog twintig jaar celstraf verdeeld over antifascisten in Zweden. We bieden hen aan om hen financieel te steunen, door bv. de reiskosten voor hun vrienden en geliefden te vergoeden zodat deze hen kunnen gaan bezoeken, we brengen elke zes weken onze krant “Samsara” uit, we bieden financiële hulp aan om hun huur te betalen tijdens hun gevangenisstraf, etc. Als je ons wil steunen, kan dit door ofwel een van onze t-shirts te bestellen, of door te doneren op onze bankrekening. (IBAN: SE 068 0000 8327 9943 8650 120, BIC SWEDSESS)

In solidariteit met alle opgesloten antifascisten!

Brief van Joel – 24 januari 2016

“Bedankt voor alle wensen en alle felicitaties voor mijn verjaardag. Bedankt voor de steun tijdens deze eerste twee jaar van mijn straf. Bedankt om de hoop in mij niet te verliezen, ik heb de hoop in de strijd niet verloren en ik zal actief blijven terwijl ik binnen zit, en in minder dan twee jaar, als ik weer buiten ben, zal ik verdergaan waar ik gestopt ben. Nogmaals bedankt voor alles!

Vrijheid voor John, Vrijheid voor Jock , Vrijheid voor Nahuel

Bron: Anarchist Black Cross Gent

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.