Oproep tot solidariteit met vier anarchisten in Brussel

 

Vertaling van een communiqué van de vier beschuldigden:

Brussel: Oproep tot solidariteit met de vier aangeklaagd voor de vernieling van de maxigevangenis-maquette.

Door de onstilbare honger van het kapitalisme naar winst, worden meer en meer mensen in precaire levensomstandigheden gedwongen en wordt onze leefomgeving onleefbaar gemaakt. Ondanks het feit dat de staat geconfronteerd wordt met licht ontvlambare woede en miserie inherent aan alles wat er gebeurt, wordt er geïnvesteerd in het behoud van de goede orde en worden er nieuwe gevangenissen gebouwd.

In tijden waar mensen gedwongen worden de broeksriem aan te trekken, vindt de overheid de nog steeds miljarden om onze situatie nog stresserender te maken door hightech gevangenissen te bouwen, waar er geëxperimenteerd wordt met nieuwe martelmethodes (het ontzeggen van zintuigelijk en menselijk contact).

Voor de heersende klasse zijn de voordelen duidelijk, de bouwcontracten voorzien in winst en de daarbij ontwikkelde hightech veiligheidsapparatuur onderhoudt hun privileges en bestendigt het oppressieve en destructieve systeem.

Het meesterplan van de federale overheid voorziet de bouw van zeven nieuwe gevangenissen in België. Eén van deze gevangenissen, de maxi-gevangenis, werd de voorbije jaren het summum van verzet tegen dit soort samenleving. De overheid plant deze mastodont op het terrein van Keelbeek in Haren, aan de Noordelijke rand van Brussel.

Een paar cijfers uit het maxi-gevangenis project:
– een capaciteit van 1200 gevangenen (mannen, vrouwen, minderjarigen en psychiatrische patiënten)
– 19 hectare natuur en akkers wordt gebetonneerd
– een 25 jaar durend privaat-publieke overeenkomst die de overheid meer dan 3 miljard euro zal kosten. Dat komt neer op een minimale dagelijkse kost van 275 euro per gedetineerde. Meer dan 275 euro per dag die gewijd zal worden aan het kapotmaken van een persoon!
– Een locatie ver van centrum Brussel, die moeilijk bereikbaar is voor de families van de gedetineerden.

Sinds de aankondiging van de plannen voor de mega-gevangenis zijn er ontelbare reacties gekomen. In Haren werd er een buurtcomité opgericht om omwonenden te informeren en te mobiliseren tegen het project. In de Brusselse straten wordt het plan onthaald op anti-gevangenis woede, en geïnspireerde groepen strijden om het project te eindigen door middel van directe acties. In Anderlecht (Le Passage) is er een lokaal centrum open om mensen te informeren, te discussiëren en te organiseren.

Gedurende de zomer van 2014 ontstond de Haren ZAD (zone à defendre), het terrein van Keelbeek werd bezet om de voortgang van het project te verhinderen. Omringd door zelfgebouwde cabannes en groentetuinen experimenteerden de bezetters met een alternatieve levensstijl, autonoom en gebaseerd op solidariteit. De bezetting werd in September 2015 brutaal beëindigd door een ontruiming door de Brusselse politie. Vandaag worden door een handvol mensen nog steeds enkele leegstaande huizen in Haren en een terrein naast Keelbeek bezet.

Dit groeiende bottom-up verzet stuurt de plannen van de overheid in de war, die haar waakhonden er op uitstuurt om te proberen het verzet de mond te snoeren. Veel van onze mede-activisten ervaarden raids, achtervolging, afluistering, intimidatie en pogingen tot infiltratie. Maar geconfronteerd met doorzetting en solidariteit, bleek de repressie machteloos.

Op 20 mei 2015 vond de openbare hoorzitting met betrekking tot het gevangenis project in Haren plaats. De opinie van het referendum was niet bindend, de farce misleidde slechts enkele mensen. De zelfde dag besloten een tiental mensen hun ongenoegen met het project te uiten, buiten de uitgetekende weg van het systeem, en demonstreerden binnen in het gebouw van de regie der gebouwen. De maquette van de mega-gevangenis, die tentoongesteld werd in de inkomhal, werd tijdens de manifestatie vernield. Dit instituut, de regie der gebouwen, corrupt tot over de oren, is verantwoordelijk voor het beheer van staatseigendommen en de coördinatie van de bouw van de nieuwe gevangenissen. Zonder op vergunningen te wachten, probeerden ze herhaaldelijk de werken in Keelbeek te starten, maar elke keer opnieuw werden de constructiemachines van het terrein geweerd door tegenstanders.

Ondanks het feit dat het project langs alle kanten wordt tegengewerkt, grijpt de macht haar kans in een poging het verzet te verzwakken. Vier van ons zitten nu op de beklaagdenstoel voor de ‘georganiseerde vernieling van persoonlijk bezit’. Dit is de eerste rechtszaak volgend op een actie tegen de mega-gevangenis. Na uitstel, is de eerste hoorzitting gepland op 22 januari 2016 in de Brusselse rechtbank. Voor deze daad is de te verwachten uitspraak tussen één en vijf jaar gevangenisstraf, de regie der gebouwen claimt 40.000 euro aan schadenvergoedingen en belangen.

Deze vooruitzichten zijn verre van verlammend voor ons, en de rechtszaak is een kans om ons antiautoritair standpunt tegen alle vormen van macht, zowel politiek, media of juridisch, te herbevestigen. Deze zijn deel van het probleem, niet van de oplossing. En met jullie medewerking wordt deze rechtszaak een gelegenheid om kasseien richting het gevangeniswezen te smijten, en enkele radartjes van de machine te laten haperen.

Zet de strijd tegen de gevangenis en de wereld die het beschermt voort!

Om de legale kosten te dekken, roepen we op tot financiële solidariteit. Indien je in de diepte van je broekzakken of in de collectebus van een activistische bijeenkomst wat kleingeld vindt, zouden we je zeer dankbaar zijn indien het onze kant op komt.

BE66 5230 4745 8943 (bankrekening op naam van “soutien procès maquette”)

Steen per steen
Muur per muur
Laten we alle gevangenissen vernietigen!
De Vier beklaagden

Vertaald uit het Frans. Bron: http://bxl.indymedia.org/spip.php?article9945&lang=fr
Brochure – Vuur voor de maxi-gevangenis!: http://www.lacavale.be/spip.php?article293

Op 19 februari veroordeelde de Brusselse correctionele rechtbank de 4 activisten tot 10 maanden gevangenisstraf met 3 jaar opschorting en een boete van 3600 euro. Dat is niet alles, de veroordeling van de 4 personen voor hun aandeel in de vernieling van de maquette van de mega gevangenis op 20 mei 2015, opent de deuren voor de regie der gebouwen om ook de 40.000 euro schadevergoeding nog te eisen.

Bron: Anarchist Black Cross Gent

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.