Vertaalde brief van Lukas Borl

ABC Tsjechië / Antifenix heeft een brief ontvangen van Lukas Borl, een anarchistische gevangene in Tsjechië die is opgepakt na operatie Fenix. Hij schrijft over het belang van correspondentie met de mensen achter de tralies. De brief is ook voorzien van zijn rekeningnummer en hij legt uit waarom hij denkt dat financiële steun niet het belangrijkste is. Tot slot schrijft Lukas over de situatie in verband met een veganistisch dieet in de gevangenis. Deze brief is vrij vertaald vanuit het Tsjechisch. We hebben ons best gedaan om alles wat Lukas wilt zeggen zo goed mogelijk over te brengen.

De oorspronkelijke brief is hier terug te vinden : https://antifenix.noblogs.org/post/2016/10/04/udrzujte-a-rozsirujte-komunikaci-lukas-b/#more-1929

“Soms denk ik terug aan toen ik in het gemeenschapscentrum Ateneo v Moste brieven schreef naar anarchisten en anti-fascisten in de gevangenis. Gevangenen over heel de wereld. Onvergetelijk is de sfeer van gelijkaardige avonden nadat de politie de kameraden Ales Koci, Martin Ignacak, Peter Sova en Igor Sevcov opgepakt hadden. Ik heb altijd goed begrepen hoe belangrijk het is om te communiceren met gevangenen via brieven, om ze aan te moedigen en onze steun duidelijk te maken.

Nu zit ik aan de andere kant van de tralies. Ik heb de mogelijkheid om zelf de noodzaak te beseffen van iets waar ik vooraf enkel een vaag idee van had. Ik geloof nu meer dan ooit in de noodzaak om brieven te sturen naar gevangenen. Voor gevangenen is het bemoedigend. Een enkele brief kan soms een hoop vreugde en energie in iemands leven in de cel brengen. Ik wil dit schrijven omdat ik niet gewoon brieven wil ontvangen, maar mensen aan te moedigen om brieven te schrijven naar andere gevangenen. Schrijf naar de adressen die je vindt. Contacteer het Anarchist Black Cross (ABC) voor een lijst van adressen. En vergeet niet dat de gevangenis niet enkel de waardigheid van zogenaamde “politieke” gevangenen met de voeten treedt, maar ook van anderen. Ook zij ontvangen graag brieven en nieuws van de buitenwereld. Stuur er alstublieft enkele, als je kan.

Lukas Borl March 1, 1982
Remand Prison in Litomerice
Veitová 1
412 81 Litomerice

Het gevangenisrekeningnummer, waar je mij financieel op kan steunen : Account number: 6015-20632881 / 0710, variable symbol: 820301/2763.

Ik zou bij dit rekeningnummer graag wat zaken willen bijvoegen :

  1. Ik verwacht en ik wil geen grote sommen geld. Als er iemand een grote som geld wil bijdragen, dan prefereer ik dat dit bedrag verdeeld wordt onder meerdere gevangenen. Je kan ook ABC Antifénix steunen of andere anarchistische projecten.
  2. Geld op het gevangenisrekeningnummer kan enkel gebruikt worden om zaken te kopen in de winkel hier. Ik gebruik het om telefoonkaarten, kranten, enveloppen en postzegels, koffie en een paar veganistische producten aan te kopen.
  3. Nog meer welkom dan geld zijn zaken die je kan kopen voor mij en mij kan toesturen. Voordat je dit doet, stuur een brief om te vragen wat er juist nodig is. De meest gewilde zaken zijn waarschijnlijk boeken en andere publicaties, benodigdheden om brieven te sturen (papier, enveloppen, postzegels, pennen) en toiletzaken. Nog beter dan kopen is deze zaken op “subversieve wijze” bekomen.

Het gevecht voor een veganistisch dieet in de gevangenis Litoměřické.

In de gevangenis is er vooral eten beschikbaar dat rijk is aan vlees, zuivel en ei. Ik eet daarom maar ongeveer een derde van wat er hier geserveerd wordt. De gevangenisregels melden dat gevangenissen rekening moeten houden met de dieeten van gevangenen, maar ik heb ondertussen al genoeg ondervonden dat dit gewoon een zinnetje is, waar weinig rekening mee gehouden wordt.

Vijf dagen geleden sprak ik met de assistant-directeur van de gevangenis. Hij claimde dat ik enkel vegetarisch eten kan krijgen, maar niet veganistisch. De reden is erg hypocriet. Blijkbaar hebben ze een beperkt budget per gevangene voor voedsel, en gevangenen die een veganistisch dieet volgen zouden niet in dat budget passen. Zever! Ik wil gewoon standaard rauwe plantaardige producten, en ik wil niet betalen voor “producten” afkomstig van dieren. Met een beetje moeite is het niet duurder dan een gemixt dieet. Verder claimen ze ook dat binnen het budget geen veganistisch dieet past waarbij de benodigde voedingswaardes gerespecteerd worden.Nog meer zever! Een gebalanceerde veganistische maaltijd kan combinaties van fruit, groenten, noten en granen bevatten, dus van voedingswaren die niet noodzakelijk duurder zijn dan “producten” met vlees, melk en ei.

De hypocrisie is onmogelijk te negeren. Ze claimen dat ze me een goed gebalanceerde maaltijd willen aanbieden, maar ze geven me voedsel dat ze samengesteld hebben terwijl ze weten dat ik veganistisch leef, en dus twee derde van de maaltijd niet zal opeten. Wat dus betekent dat ik geen volwaardige maaltijden eet.

Waar wordt er gezegd in hun beleid over “culturele voedseltradities van gevangenen” dat ik nu ofwel hun cultuur van het vermoorden en verkrachten van dieren moet aanvaarden, ofwel moet verhongeren? Zulke hypocrisie vult me met woede. Ze kunnen er zeker van zijn dat ik de juiste richting blijf volgen : tegen hen en de institutionele onderdrukking die ze steunen.

Word ook actief! De druk opvoeren op de bevoegde authoriteiten kan op verschillende manieren gebeuren. En zelfs zonder het onnodig bureaucratisch theater. Streef ernaar om ervoor te zorgen dat alle veganisten toegang hebben tot een veganistisch dieet in de gevangenis!

Geen compromis in de strijd tegen zij die dieren vermoorden en verkrachten. Geen toegevingen naar degene die ons laten kiezen tussen deze praktijken steunen of honger. Verder strijden voor voedsel zonder lijden! Het zal doorgaan tot het bittere eind!

Lukas Borl – 18 september 2016 – Prison Litomerice”

Bron: ABC-Gent