Een jaar na de arrestatie van de poppenspelers [Spanje]

Op vijf februari 2017 heeft men in Madrid een poppenspel opgevoerd genaamd “De Heks en Don Cristobal” en een rondetafelgesprek over repressie gevoerd. Bij de uitnodiging zat de volgende tekst, die we vertaald hebben vanuit het Spaans (Spaanse versie van Libertad SXE) :

Op vijf februari 2016 werden Raul en Alfonso gearresteerd, van “Titeres desde Abajo” (vrij letterlijk vertaald “Poppenkast van Onderop”, “Puppetry from Below”). Die dag speelden ze het toneelstuk “La Bruja y Don Cristobal” (“De Heks en Don Cristobal”) in Madrid. Na een verblijf van vijf dagen in het FIES-regime in de gevangenis van Soto del Real, zijn ze beschuldigd met het verheerlijken van terrorisme en het aanzetten tot haat, hebben ze maandenlang meldingsplicht gekregen (waarbij ze zich op vaste tijdstippen moesten aanmelden bij het politiebureau) en kregen ze een verbod om het land te verlaten. De rechter heeft Raul en Alfonso vrijgesproken. Het gewelddadige poppenspel bevatte referenties naar de Baskische militante groep ETA.

Een jaar later blijft de onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting echter brandend actueel in Spanje. Zoals in de zaken van;

  • Het muziekcollectief La Insurgencia, beschuldigd van verheerlijking van illegale acties en illegale samenzweringen door de teksten van hun liedjes;
  • Nahuel, die al meer dan 400 dagen in de gevangenis zit zonder een specifieke aanklacht;
  • Alfon, Carlos en Carmen o Molero, die enkele jaren gevangenisstraf kregen voor hun recht om te staken;
  • De 11 verdachten van Altsasua, beschuldigd van terrorisme voor een gevecht in een bar;
  • De talrijke gebruikers van sociale netwerken die zich moeten verantwoorden voor een rechter voor het maken van een grap, zoals César Strawberry, veroordeeld tot een jaar in de gevangenis en 6,5 jaar verlies van burgerrechten, en Cassandra, waarvoor ze twee jaar en zes maanden in de gevangenis eisten, drie jaar voorwaardelijk en 8 jaar verlies van burgerrechten.

Dit zijn geen geïsoleerde gevallen of gerechtelijke dwalingen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van een offensief dat streeft naar een klimaat van angst om te protesteren, om een einde te maken aan het uitspreken van enige kritische of afwijkende gedachten.

Omdat we niet bang zijn en omdat we niet gaan zwijgen,

¡Acude y difunde!”

Bron: ABC-Gent