Anarchistische gevangenen in Chili aangevallen door bewakers

Gevangenen in Chili melden dat drie anarchistische gevangenen brutaal aangevallen zijn door bewakers in de San Joaquin gevangenis.

Het incident, dat in januari plaatsvond, begon met bewakers die Tamara Sol lastigvielen, die sinds 2015 een gevangenisstraf van zeven jaar uitzit op beschuldiging van het neerschieten van een bewakingsagent. De bewakingsagent die de anarchist Angry vermoord heeft door hem neer te schieten.

De dag erna hebben ze nog meer geweld gebruikt tegen Tamara, waarna twee kameradinnen, Natalia “Tato” Collado en Claudia*, haar toegesneld zijn om haar te verdedigen. Alle drie zijn ze ernstig geslagen en in strafcellen geplaatst.

Tamara en haar kameradin Tato zijn een eeuwige doorn in het oog van de cipiers. Ze organiseren zichzelf in de gevangenis en zijn in 2015 nog in hongerstaking gegaan in solidariteit met Juan Flores, Nataly Casanova en Guillermo Duran. In juli 2016 zijn ze verplaatst naar de zwaarbeveiligde afdeling van de gevangenis. Om hun behandeling toen te beschrijven, schreven ze :

“In tegenstelling tot de rest van de gevangenen, kunnen we niet uit onze afdeling zonder handboeien om en een cipier aan onze zijde om ons te controleren.  We worden verhinderd om deel te nemen aan leer- en ontspanningsmomenten, buiten nu en dan buiten gaan om te voetballen. Deze behandeling toont de angst die instanties hebben voor libertariërs, anarchisten en mensen die botsen met het systeem en de civilisatie. In de vrouwengevangenis tenminste.”

Familie en vrienden van de drie hebben snel geantwoord met solidariteitsprotesten tegen de aanval, met spandoeken aan de gevangenis en slogans die op de muren werden geverfd. Relflikken hebben het protest uiteindelijk aangevallen met waterkanonnen en hebben vijf kameraden gearresteerd.

Bron (English version) : https://freedomnews.org.uk/chile-guards-brutalise-anarchist-detainees-at-san-joaquin-jail/

*Freedom heeft Claudia’s identiteit nog niet kunnen bevestigen.


Naar aanleiding van de aanval op Tamara Sol, Tato en Claudia

De anarchistische Chileense gevangenen Fabian Duran, Enrique Guzman, Nicolas Rojas en Joaquin Garcia hebben een brief geschreven die gepubliceerd is in Contra Info en vertaald door Insurrection News, naar aanleiding van de aanval van bewakers op de anarchistische gevangenen Tamara Sol, Natalia “Tato” Collado en Claudia. De brief, vrij vertaald naar het Nederlands door ABC Gent :

Vanuit de cellen van de zwaarbewaakte afdeling groeten we elk van de kameraden en kameradinnen ontvoerd door de staat, die van dag tot dag, met waardigheid en trots, de realiteit van de gevangenis onder ogen zien in al zijn vormen.

Enkele dagen geleden hoorden we min of meer gedeeltelijk van de laffe aanval door de cipiers op de kameradinnen Tamara Sol, Tato en Claudia. Wij zijn ons ten volle bewust van hoe standaard deze repressie is geworden, hetzij als straf, isolatie of als geheel van repressieve aanvallen. Maar de constante aanwezigheid van deze repressie houdt ons scherp, voorkomt normalisering, dit geeft ons net meer kracht, tegenover onszelf en tegenover onze overtuigingen. Elke dag staan we meer en meer te popelen om wraak te nemen tegen het gevangenissysteem en degenen die het verdedigen.

Wij kennen de persoonlijke motivaties van verschillende cipiers en de waarheid is dat zij ons geen zorgen baren, omdat we weten hoe zij denken over subversieve gevangenen, en we weten dat elke laffe aanval komt vanuit gefrustreerde pogingen om ons te verslaan. Daarom zijn ze niets anders dan redenen voor ons om trots te zijn.

We groeten elk van de kameraden, kameradinnen en familieleden die met hun solidariteit en onverzettelijke houding een solidariteitsprotest hebben gehouden buiten aan de gevangenis.

We beëindigen deze brief met het zenden van veel liefde en kracht naar de kameradinnen.

We volgen aandachtig hun beslissingen en we zullen niet twijfelen om hen te vervoegen in de acties die ze noodzakelijk achten.

Bron: ABC-Gent