Oproep tot Solidariteit – G20 arrestant

De G20 in Hamburg en de protesten daaromheen zijn nu twee maanden geleden, maar mogen niet vergeten worden. Vanaf dag één zijn de acties tegen de G20-top met harde hand onderdrukt. Door het extreme politiegeweld en de escalatietechnieken zijn honderden mensen gewond geraakt en opgepakt.

36 internationale arrestanten zitten nog vast in Duitse gevangenissen in afwachting van hun proces. Onder de arrestanten bevindt zich een Amsterdamse activist. Maandag 28 augustus vond zijn proces plaats, als eerste van de G20 arrestanten.

De Amsterdammer werd door rechter Johann Krieten, bekend om zijn haat tegen linkse activisten, veroordeeld tot 2 jaar en 7 maanden en een verplichte DNA afname. Deze uitspraak lag ver boven de al overdreven hoge eis van het OM, 1 jaar en 9 maanden.

De Amsterdamse activist werd ervan verdacht twee flessen naar een agent te hebben gegooid, in de chaos na de ¨Welcome to Hell¨ demonstratie. Er is hiervan geen foto- of videomateriaal. Het enige zogenaamde bewijs waren twee verklaringen van Berlijnse agenten, die op belangrijke punten tegenstrijdigheden bevatten en daarbij grote gaten vertoonden. Zij beschreven het uiterlijk van de vermoedelijke ¨fles-gooier¨ duidelijk anders dan het uiterlijk van de Amsterdammer. Het enige signalement waar de twee agenten het over eens waren, was dat de persoon dreadlocks had. De Amsterdammer heeft geen dreadlocks, maar glad lang haar.

Ook hun verklaringen over zijn arrestatie zijn onduidelijk en tegenstrijdig. De agent die door een fles was geraakt, heeft alleen gezien hoe de tweede fles werd gegooid en verklaarde dat de aangehouden persoon uit zichzelf was gevallen. Zijn collega heeft een andere versie: Hij heeft gezien hoe iemand met dreadlocks de twee flessen heeft gegooid, waarop hij probeerde deze flessengooier aan te houden. Hij werd echter door twee personen tegen gehouden, waarvan de agent één wegduwde en de andere een slag in het gezicht gaf.

In de tussentijd had de agent die door de fles was geraakt de vermoedelijke gooier gearresteerd. De agent was dus blijkbaar nog prima in staat om deze arrestatie te verrichten. De agenten geven toe dat de arrestant tussen het moment van flessen gooien en zijn arrestatie letsel aan zijn gezicht heeft opgelopen. Gezien de verwarrende verklaringen is persoonsverwisseling niet uitgesloten.

De advocate van de Amsterdammer eiste vrijspraak in haar betoog. Rechter Krieten benutte dit showproces als een kans om de nieuwe strafverhoging bij geweld tegen politie toe te passen en beredeneerde in zijn oordeel dat agenten geen ¨Freiwild¨ (loslopend wild) zijn voor de ¨Spassgesellschaft¨. Ondanks alle tegenstrijdigheden in deze rechtzaak, achtte hij het noodzakelijk om met een ongelovelijk harde straf “rel-tourisme” af te schrikken. Verder stelde de rechter dat de Amsterdamse activist mede-schuldig was aan de gebeurtenissen tijdens de hele top – terwijl hij al vast zat in voorarrest sinds het begin van de protesten.

Tijdens de zitting afgelopen maandag verzamelden zich voor de rechtbank een aantal ME bussen. Vlak voor het vonnis kwamen ME-ers naar de publieke tribune. De preek van rechter Johann Krieten spande de kroon in deze misselijkmakende orgie van repressie.

In dit eerste G20-proces is de toon gezet.

Tijdens een top komen de politieke en economische leiders van de wereld samen, de mensen die verantwoordelijk zijn voor onder andere oorlogen, uitbuiting en vernietiging van het milieu. Het is nodig en hoopvol dat mensen in verzet komen bij de bijeenkomsten van deze leiders. Tegen de G20 gingen honderdduizend mensen de straat op in verschillende vormen van protest, verzet en ongehoorzaamheid. Dat de Duitse staat nu enkele individuen probeert te criminaliseren is een poging om de aandacht af te leiden van de echte problemen in deze wereld.

Support onze vriend en alle andere politieke gevangenen.
Kom in actie en toon solidariteit!

Bron: Autonomen Den Haag