Hambacher Bos: Winter en Jazzy zitten sinds zaterdag vast

Twee weken lang (De daadwerkelijke ontruiming begon vorige week, maar in de week ervoor zijn de RWE en agenten begonnen met het verwijderen van barricades) is de RWE, met de hulp van een grote politieploeg uit het hele land, de bezetting van het Hambach bos nabij de stad Keulen aan het ontruimen. Sinds zondag zitten er nog eens twee mensen in bewaring. Dit betekent dat in totaal vijf activisten in de gevangenis zitten.

De politie arresteerde de twee anarchisten op zaterdag en zijn niet bekend bij de politie. Ze zouden samen opgesloten zijn in een boomhut, in de bezetting “The North”. De openbare aanklager en de rechter beschuldigen hen beiden van “Sterk geval van verzet tegen handhavingsambtenaren . 113 Abs. 2 StGB.

De gevangengenomen activist Winter, werd een internet-sensatie doordat een ontroerende toespraak direct na de arrestatie werd gedeeld op sociale media. “Ze denken waarschijnlijk dat ze hebben gewonnen. Maar ze niet kunnen winnen omdat ze het bos nodig hebben net zo veel als wij. Ze kunnen de strijd ook niet winnen, want er zijn zoveel mensen die achter ons staan. En ze begrijpen gewoon niet dat we niet vechten voor ons zelf, maar voor ons allemaal,” zei Winter bij de arrestatie.

In bewaring gesteld worden op grond van deze beschuldiging is alleen mogelijk door de wetswijziging van het “Wetboek van strafrecht (StGB)” vanaf eind mei 2017, waarbij de minimumstraf voor “verzet tegen handhavingsambtenaren” is verhoogd tot 6 maanden. Bovendien is er het besluit van de Hogere regionale Stuttgart, in het kader van de “Stuttgart 21 Protesten”, waarbij in een lock-on vastzittenin afwachting van de inzet van de politi werd gelijkgesteld met gewelddadig verzet.Dit zijn beide verscherpingen van de wet, die met name zijn gericht is op linkse activisten.

Drie dagen lang kregen de verdachten niet de mogelijkheid om in contact te komen met hun advocaat. Jazzy zei dat ze door de dagen heen duidelijk hadden geëist om haar advocaat te zien, en vast te houden aan haar recht op juridische verdediging. In haar toespraak sprak Winter over het niet identificeren van jezelf: “Ze zullen nooit begrijpen, hoe het is om met mensen te leven voor wie het niet uitmaakt wat je naam is “.

Het Anarchistische Black Cross Rijnland geeft als advies: “Niemand hoeft mee te werken aan hun eigen juridische vervolging. We wijzen hierbij naarArtikel §136 StPO dat het elementaire recht geeft om uw identiteit niet te geven. Ook al wordt dit vaak misbruikt of vergeten wordt in rechtszaken. We vragen alle mensen die dicht bij de gevangenen staan om de wens van Winter te aanvaarden en te steunen.

Meer informatie over de Hambacher bos gevangenen kun je vinden op: http://www.abcrhineland.blackblogs.org of op Twitter @xABC_rlx

Bron: Enough is Enough