Martelingen en een vermiste persoon: een nieuwe repressiegolf tegen anarchisten in Rusland

In de vroege morgen van vrijdag 1 februari hield de FSB (Federale Veiligheidsdienst) in een aantal flats in Moskou huisdoorzoekingen. Daarbij werden 10 mensen gearresteerd op basis van “samenzweringsaanklachten”. Op een gevangene na werden alle arrestanten na “verhoren en martelingen die de hele dag duurden” weer vrijgelaten.


Bron: Freedom News, https://freedomnews.org.uk/russia-new-wave-of-repressions-against-anarch…
De persoon die niet werd vrijgelaten is de Azat Miftahov, student aan de Staatsuniversiteit van Moskou. Hem wordt voorgeworpen lid te zijn van “de radicale anarchistische organisatie Narodnaya Samooborona” (Volkszelfverdediging) en het “fabriceren van explosieven”.

Narodnaya Samooborona, wordt door de FSB omschreven als een “extremistische anarchistische gemeenschap die tot doel heeft de constitutionele orde omver te werpen”( https://naroborona.info/2018/06/10/repressions-against-narodnaja-samoobo…). De ‘organisatie’ was afgelopen jaar ook al het doelwit van staatsrepressie, waarbij meerdere mensen werden gearresteerd, gemarteld en bedreigd.

Eén van de anarchisten die afgelopen vrijdag werd gearresteerd was Daniil Galkin. Hij verteld (https://naroborona.info/2019/02/03/new-repressions-against-russian-anarc…) dat hij werd gemarteld om zo een verklaring over Azat Miftahov te verkrijgen, en dat deze een anarcho-communist was die deelnam aan politieke acties. Galkin werd daarnaast gedwongen op de Russische federale staatszender Channel 1 een belastend interview te geven over anarchisten, en werd gedwongen te beloven “met de politie samen te werken om informatie te verschaffen over anarchistische activiteiten”.

Galkin heeft aangegeven dat hij tijdens zijn arrestatie Miftahov op het Balashiha-politiebureau in Moskou heeft gezien. Volgens Galkin zag Miftahov er “niet meer menselijk uitzag” door de martelingen die hem zijn aangedaan. Hij zij ook dat hij een vrouwelijke activist die in de cel naast hem werd vastgehouden hoorde schreeuwen. Volgens een aantal journalisten en getuigen heeft één van de gevangenen, waarschijnlijk Azat Miftahov, geprobeerd zelfmoord te plegen om te ontkomen aan verdere martelingen en om geen informatie over zijn kameraden prijs te geven.

Miftahov werd tot laat in de nacht vastgehouden op het Balisha-politiebureau. Hem werd daarbij het recht om een advocaat te zien ontzegt. s’ Nachts werd hij uit zijn cel van het politiebureau gehaald en versleept naar een onbekende locatie, dit recht voor ogen van de advocaat die op hem wachtte. Waar Miftahov nu is, is tot op heden onbekend.

Er zijn momenteel in Rusland en de recentelijk geannexeerde gebieden, verschillende zaken tegen anarchisten onder het mom van “terrorisme aanklachten”. Eén daarvan is ook de “Netwerk-zaak”( https://freedomnews.org.uk/electric-shock-is-our-way-of-doing-things-inv…), andere zaken zijn die tegen anarchist Vyatcheslav Lukichev, tegen anarchist Kirill Kuzminkin, en de zaak tegen de anarchist Evgeniy Karakashev, die op de Krim woonde.

Anarchisten in Rusland vragen om solidariteitsacties, het verspreiden van informatie en financiële steun.

Paypal van Moscow ABC: abc-msk@riseup.net (Les op! Geld opnemen is in Euro’s zonder extra transactiekosten, met dollars wordt er door de conversie bijna 10% in kosten gebracht. Stuur daarom Euro’s!)

Bron: Freedom News / Vertaling: Tommy Ryan