Steun de revolutie in Belarus

In 26 jaar tijd heeft dictator Loekasjenko een systeem opgebouwd dat erop gericht is elk politiek leven te onderdrukken. Het coronavirus en economische problemen hebben de situatie in het land sterk veranderd. In enkele maanden tijd hebben Belarussen geleerd zichzelf te organiseren. De presidentsverkiezingen hebben een golf van het grootste protest in de geschiedenis van het land uitgelokt! Maar de tiran wil zijn troon niet opgeven. Minstens 5 mensen werden gedood (sommigen stierven onder vreemde omstandigheden). Duizenden mensen werden geslagen en zijn ernstig gewond geraakt door het geweld van de politie. Meer dan 15 duizend mensen zijn opgesloten en veroordeeld tot administratieve zaken. Er zijn meer dan 500 strafzaken gestart. Minstens 200 mensen wachten op een proces in voorlopige hechtenis (waaronder minstens vier anarchisten en vier antifascisten).

Sinds de eerste dagen van de opstand hebben anarchisten actief deelgenomen aan demonstraties en diverse initiatieven in hun woonplaats. Activisten ageren voor zelforganisatie en gedecentraliseerd protest. Sommigen organiseerden een partizanengroep. De vastberadenheid en volharding van de anarchistische beweging van het land heeft ons tot een van de meest georganiseerde politieke krachten in de strijd tegen de dictatuur gemaakt.

Maar ook de anarchisten worden niet genegeerd door de repressieve structuren. Vanwege de problemen werden sommige van onze kameraden gedwongen ondergronds te gaan en hun baan op te geven. Zonder de middelen om te bestaan en zonder hun woonplaats, leven ze nu alleen nog maar op de solidariteit van hun kameraden! Met schaarse middelen worden we gedwongen om onze kameraden en vrienden buiten het land op te roepen voor steun. Het geld voor veel dingen is vrij dringend en we zouden elke bijdrage van klein tot groot op prijs stellen!

Want vandaag de dag is er voortdurend hulp nodig met:

  • betaling voor veilige huisvesting, huur van vergaderzalen en andere infrastructuur
  • aankoop van protestuitrusting (megafoons, walkietalkies, persoonlijke uitrusting, medische kits, enz.)
  • het drukken van folders/stickers/pamfletten
  • steun voor degenen die nu in de metro leven en geen geld kunnen verdienen
  • steun voor activisten die het geweld van de Wit-Russische staat hebben overleefd

* Voor alle duidelijkheid: dit is niet de campagne om de juridische kosten en advocatenkosten te ondersteunen. Voor dit specifieke type bijdrage dien je rechtstreeks aan ABC-Belarus te doneren via abc-belarus.org.

Steun anarchisten in hun strijd tegen de autoritaire staat!

https://www.firefund.net/belarus