Aken, Duitsland: Rechtszaak tegen antifascisten

Op 30 juni 2015 ondernamen antifascisten in de Duitse stad Aken een spontane demonstratie tegen racisme en politiegeweld na de dood van Mitch Henriquez in Den Haag, die door het toedoen van politiegeweld om het leven kwam.

Na een demonstratie door het centrum van Aken verzamelden de antifascisten zich op het marktplein en deelden flyers uit en ontrolde een spandoek. Binnen enkele minuten verscheen er een mobiele eenheid van de politie samen met twee agenten in burgerkleding, wat leidde tot een escalatie van een eerder nog vreedzame situatie. De politie probeerde met hevige inzet van knuppels en pepperspray de demonstranten in bedwang te houden. Door de aanval van de politie werden meerdere antifascisten verwond en ook de twee agenten in burger raakten gewond door de pepperspray van hun eigen collega’s. Daarna werden er 10 willekeurige mensen gearresteerd en in hechtenis genomen.

Wat was de aanleiding?
De aanleiding voor de demonstratie was de dood van de Arubaanse Mitch Henriquez op 28 juni 2015. Hij overleed tijdens een festival in het Zuiderpark in Den Haag na bruut geweld door de politie tijdens een onterechte arrestatie. Videomateriaal laat zien dat hij niet langer bij bewustzijn was toen hij in een politiebus werd gesleurd en werd weggereden, zonder medische hulp te krijgen. Na de moord werd het onrustig in Den Haag en in het bijzonder de migranten buurt ‘de Schilderswijk’, waar men in opstand kwam tegen het racistisch politiegeweld.

Wat staat ons te wachten?
Vier van de arrestanten die op 30 juni 2015 werden gearresteerd, worden nu beschuldigd van beledigen, verzet bij arrestatie, het niet aanmelden van de demonstratie, het verstoren van de openbare orde en het toebrengen van (gevaarlijk) lichamelijk letsel. De politie stelt dat ze zich rustig opstelden en dat ze ineens werden aangevallen door de demonstranten. Dit is totale onzin, het was het tegenovergestelde. Een demonstratie tegen politiegeweld werd ironisch genoeg geëindigd door politiegeweld. Zoals zo vaak wordt dit politieoptreden gerechtvaardigd door het verhaal te verdraaien en juridische middelen in te zetten om hen optreden te legitimeren. De verklaringen van de politie worden klakkeloos overgenomen door de aanklager en de media. We zullen deze beschuldigingen niet onbeantwoord laten en zullen ons hier publiekelijk over uit blijven spreken. Wanneer de rechtszaak zal plaatsvinden is op dit moment nog onduidelijk. Meer informatie volgt spoedig!

Rechtszaken en acties kosten geld, doneer aan de antifascistische strijd in Aken. Stuur een mail naar antirep_ac[at]riseup.net waar je eventueel geld naar kan overmaken.

Bron: AFA Den Haag